Evaluare corectă pentru siguranță financiară
Blog

Efectele diferențelor dintre situația fizică și documentația cadastrală asupra acordării unui credit bancar

Postat de
COSTACHE IONUȚ CONSTANTIN

Așa cum vă spuneam și în articolul precedent, printre cei mai importanți pași ai evaluării se numără realizarea inspecției/vizionării.

Ce presupune acest pas? După primirea documentației necesare, evaluatorul stabilește de comun acord cu vânzătorul sau cumpărătorul data și ora inspecției apartamentului. La data stabilită, evaluatorul inspectează apartamentul și semnalează eventualele diferențe în ceea ce privește reprezentarea dimensiunilor apartamentului și a caracteristicilor lui din documente comparativ cu situația fizică din teren. Evaluatorul are obligația de a consemna în raportul de evaluare toate neconcordanțele sesizate.

Când vine vorba de acordarea unui credit, instituțiile bancare au criterii destul de stricte în acceptarea imobilelor în garanție. În urma analizei amănunțite a documentației și a constatărilor evaluatorului la inspecția apartamentului, pot fi semnalate aspecte care să îngreuneze procesul de acordare a creditului.

Vom prezenta pe scurt una dintre cele mai des întâlnite situații care pot influența obținerea rapidă a unui credit și pe care tu le poți evita încă de la început.

Una dintre cele mai importante condiții impuse de majoritatea creditorilor (instituțiile bancare) este reprezentantă de similitudinea informațiilor din releveul (schița apartamentului) și situația fizică din teren, de la data inspecției. Nu întotdeauna situația fizică din teren coincide cu releveul apartamentului, iar modificările interioare pot fi greu de sesizat dacă nu lucrezi în domeniu. Motivele sunt diverse, de la dorința vânzătorului de a recompartimenta apartamentul prin desființarea unor pereți sau construirea altora, desființarea spațiilor de depozitare (cămară sau debara), până la construirea unui balcon. Dacă vânzătorul nu își actualizează documentația cadastrală (releveul) după realizarea modificărilor interioare, cumpărătorulpoate risca pierderea finanțării, creditorul putând refuza să ia în garanție un imobil care nu are documentația actualizată sau să amâne acordarea creditului până la actualizarea documentației cadastrale, fapt ce poate conduce la apariția unor costuri suplimentare pentru proprietar sau cumpărător.

Diferența dintre documentația cadastrală pusă la dispoziție de client și extrasul de Carte Funciară sau actul de proprietate reprezintă o altă situație care poate îngreuna acordarea unui credit. Această diferență este, de multe ori, neglijată de cumpărători sau vânzători, dar căreia creditorii îi conferă importanță, acest lucru fiind uneori un factor decisiv în acordarea creditului. Ca urmare, este importantă acordarea unei atenții sporite în verificarea corectitudinii informațiilor din documentele apartamentului, deoarece acest lucru poate însemna timp și bani irosiți, ducând în cel mai rău caz la pierderea finanțării și chiar la anularea tranzacției.

Așadar, recomandarea noastră este ca înainte de a cumpăra sau de a vinde un apartament să vă asigurați că situația din documente coincide cu cea fizică a apartamentului. Astfel, durata procesului de acordarea creditului va fi mult redusă.

Vrei să citești mai multe articole?

Posibil să fii interesat de

Blog
FairValue și APTIQ Global: Parteneriatul strategic pentru excelență în servicii integrate și de evaluare
Citește mai mult
Impozitare
Ce ar trebui să știe companiile despre impozitul pe clădiri
Citește mai mult
Blog
Facilitați fiscale pentru capitaluri proprii pozitive!
Citește mai mult
Evaluare corectă pentru siguranță financiară